Грижата за менталното здравје е приоритет за младите – Глобалната иницијатива „Walk and Talk“ за прв пат воведена во земјава

Над 500 млади луѓе на возраст помеѓу 15 и 25 години во изминатите 3 месеци беа дел од иницијалните „Walk and Talk“ настани кои беа организирани во 16 општини. Главната цел на овој нов иновативен пристап кој за прв пат беше воведен во земјава е подигање на свеста и дестигматизација на темата за ментално здравје помеѓу младите луѓе. На настанот во Скопје, на младите и експертите за ментално здравје, им се приклучија и министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, сопругата на Претседателот Пендаровски, Елизабета Ѓоргиевска и заменик претставничката…

Градиме тимски дух отворено разговарајќи со младите за важноста на менталното здравје – Караванот „Walk and Talk“ во Виница и Блатец

Со младите од Виница и Блатец градевме тимски дух, отворено дискутиравме и промовиравме разбирање и препознавање на важноста на менталното здравје и пружањето активна поддршка на поединците кои се соочуваат со ваков вид предизвици. „Walk & Talk“ караванот продолжува да шири позитивна енергија и да поттикнува креативни облици на физичка активност. Замислата на оваа иницијатива е настаните да се спроведуваат како рути за заедничко пешачење со цел да се промовира физичката активност и придобивките од активностите на отворено за менталната добросостојба. Пешачењето го смирува умот, го подобрува расположението, го намалува…

„Walk and Talk“ караванот во Виница и Блатец

Во среда, 13.12.2023 година во Виница и Блатец ќе се организираат „Walk and Talk“ настаните кои имаат за цел подигање на свеста и надминување на стигмата поврзана со менталното здравје помеѓу младата популација. Целта е да се охрабрат младите луѓе на возраст помеѓу 15-25 години отворено да разговараат за предизвиците за менталното здравје преку пристап заснован на активности прилагодени за оваа возраст. Според концептот на проектот предвидено е креирање на мапа по која учесниците ќе се движат за време на настаните со 3 точки на застанување каде експерти за ментално…

Караванот „Walk and Talk“ во Гостивар и Крива Паланка отворено разговараше со младите луѓе за предизвиците поврзани со зачувувањето на менталното здравје

„Walk & Talk“ караванот продолжува да прави позитивни промени и да ги руши табуата поврзани со менталното здравје помеѓу младата популација! Изминатата недела на нашите младински дружби и отворени разговори на кој начин да се избориме со проблемите, изборите кои ги правиме на дневна основа и односите кои ги градиме со средината им се приклучија и младите од Гостивар и Крива Паланка. Иницијативата е предвидено да има 16 настани во различни градови кои имаат за цел да ги поттикнат младите (15-29 години) отворено да зборуваат за предизвиците на менталното здравје…

„Walk and Talk“ во Гостивар и Крива Паланка – Отворено разговараме за менталното здравје со младите луѓе

Овој понеделник, 4.12.2023 година во Гостивар и во четврток, 7.12.2023 година во Крива Паланка ќе се организираат „Walk and Talk“ настаните кои имаат за цел подигање на свеста и надминување на стигмата поврзана со менталното здравје помеѓу младата популација. Целта е да се охрабрат младите луѓе на возраст помеѓу 15-25 години отворено да разговараат за предизвиците за менталното здравје преку пристап заснован на активности прилагодени за оваа возраст. Според концептот на проектот предвидено е креирање на мапа по која учесниците ќе се движат за време на настаните со 3 точки…

Заедно со младите ги рушиме табуата и стигмата поврзана со менталното здравје – „Walk and Talk“ караванот во Велес и Кавадарци

Нашиот „Walk & Talk“ тим продолжува да ги руши табуата и да креаира култура која ги охрабрува младите да бараат поддршка кога таа им е потребна – Интерактивни игри, разговори и многу споделени искуства и совети за како младите да го унапредат своето ментално здравје беа дел и од младинските дружби во Велес и Кавадарци. Замислата на оваа иницијатива е настаните да се спроведуваат како рути за заедничко пешачење со цел да се промовира физичката активност и придобивките од активностите на отворено за менталната добросостојба. Пешачењето го смирува умот, го…

„Walk and Talk“ во Велес и Кавадарци – Младинскиот караван продолжува да се фокусира на важноста на менталното здравје

Во петок, 1.12.2023 година, во Велес и Кавадарци ќе се организираат „Walk and Talk“ настани кои целат да ја подигнат свеста и да ја надминат стигмата поврзана со менталното здравје помеѓу младата популација. Целта е да се охрабрат младите луѓе на возраст помеѓу 15-25 години отворено да разговараат за предизвиците за менталното здравје преку пристап заснован на активности прилагодени за оваа возраст. Според концептот на проектот предвидено е движење според дадената мапа во двете општини по која учесниците ќе се движат за време на настаните со 3 точки на застанување…

„Walk and Talk“ во Куманово и Свети Николе – Младите разговаа со експерти за ментално здравје за личната добросостојба

„Walk and Talk“ тимот се дружеше со младите од Куманово и Свети Николе – Преку прошетка и разновидни креативни активности нашите дискусии за ментално здравје и препораки за градење инклузивна култура во справување со предизвиците ги зајакна капацитетите на младите од овие градови и ги охрабри отворено да зборуваат на оваа тема секогаш кога имаат потреба. На крајот од настанот беа посадени и дрвца, а како поддршка на иницијативата „Боренка“ која се стреми да ја направи нашата држава позелена. Замислата на оваа иницијатива е настаните да се спроведуваат во 16…

„Walk and Talk“ во Прилеп и Битола – Младинскиот караван се фокусира на важноста на менталното здравје

Во среда, 22.11.2023 година, во Прилеп и Битола ќе се организираат „Walk and Talk“ настани кои целат да ја подигнат свеста и да ја надминат стигмата поврзана со менталното здравје помеѓу младата популација. Целта е да се охрабрат младите луѓе на возраст помеѓу 15-25 години отворено да разговараат за предизвиците за менталното здравје преку пристап заснован на активности прилагодени за оваа возраст. Според концептот на проектот предвидено е движење според дадената мапа во двете општини по која учесниците ќе се движат за време на настаните со 3 точки на застанување…

„Walk and Talk“ во Тетово – Споделени искуства и препораки за добросостојба кај младите луѓе

Заедничкиот авантуристички дух и ентузијазмот беа водич по дождливите патеки во Бањиче заедно со младите луѓе од Тетово. Дел од предлозите на средношколците за подобрување на расположението кои произлегоа од разговорите со експертите за ментално здравје: Нашиот тажен другар/ка ќе го/ја прашаме како си?; Сите заедно се вклучуваме во активности, нема исклученост на ниедна личност; Повеќе ќе слушаме што сакаат да ни кажат нашите врсници и блиски… На крајот од настанот беа посадени дрвца, а како поддршка на иницијативата „Боренка“ која се стреми да ја направи нашата држава позелена .…