Одржан #DigiU форум на тема „Дигитализација на државните универзитети“

#DigiU организираше форум на тема „Дигитализација на државните универзитети“ – Настанот беше во организација на Форумот за образовни промени (ФОП), Асоцијацијата за младинско зајакнување (YEA) и Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) во рамки на иницијативата за дигитални услуги во високото образование (DigiU).

Панелисти беа МИОА Азир Алиу, ЗМОН Агим Нухиу, Дејан Мираковски, ректор на Универзитетот „Гоце Делчев“, Христина Спасевска, проректорка за настава при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Куштрим Ахмети, ректор на Тетовскиот Универзитет, како и Славчо Темелковски, претседател на УСС УКИМ, Сара Денковска, претседателка на УСС УГД и Душан Стевановски, претседател на УСС УКЛО.

За време на настанот беше презентирана Анализата на состојбата со дигитализацијата на државните универзитети е изработена од страна на трите организации, со активно учество и на студентските организации. Анализата има за цел да обезбеди увид во факторите што го попречуваат успехот на дигиталната трансформација во образованието и да предложи начини за нејзино подобрување.

Анализата е достапна ТУКА

Поврзани соддржини

Leave a Comment