Младите нудат решенија за справување со корупцијата – Одржан младински хакатон во Охрид

20 млади луѓе од целата земја активно учествуваа и бараа ефикасни младински решенија за справување со проблемите предизвикани од корупцијата во рамки на тродневниот хакатон на тема „DigiYouth against Corruption“. Хакатонот се одржа од 5ти до 7ми јули 2024 година во Охрид, а во организација на Младинскиот сојуз од Крушево во партнерство со Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) и Фондацијата Фридрих Науман. Младите учеснички и учесници беа поделени во 6 подгрупи, а под менторство на Анелија Митрова, оперативна координаторка во Младински сојуз, Андреј Стојкоски, проектен асистент во…

Анализата за користење на социјалните медиуми на ИДУЕП претставена на Меѓународната ПОИНТ конференција

На 12. издание на Меѓународната ПОИНТ конференција која се одржа во Сараево, БиХ, беше презентиран успешниот модел на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) и иновативната Анализа за користењето на социјалните медиуми од страна на јавните институции и функционери која Институтот ја спроведува од 2009 година до денес. Говорник на еден од панелите на кои се презентираа успешни примери на активности од светот беше комуниколог и претседател на ИДУЕП Институтот, како и автор на овие Анализи, Бојан Кордалов. Панелот беше модериран од страна на Далио Сијах од ГО…

Работен состанок помеѓу ИДУЕП и NED

Во просториите на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) во Скопје се одржа информативна средба на тимот на Институтот со Алексеј Демјански, програмски офицер за Европа во рамките на канцеларијата на National Endowment for Democracy (NED) во Вашингтон, САД. Целта на средбата беше претставување на работата на ИДУЕП Институтот и основните заложби на организацијата, како и разговарање за можностите за соработки кои преку своите програми ги нуди NED. На средбата од страна на ИДУЕП присуствуваа, Сефеда Лазај и Аника Ралева, практикантки во Институтот преку глобалната Програма на American…

Дебата на ИДУЕП: Дигитализацијата е натпартиско прашање особено кога ги засега приоритетите на младите

Во организација на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) во Студентскиот културен центар се одржа онлајн дебатата „Digi Youth Dialogue“, на која главен фокус беше ставен на младите и дигитализацијата. Панелисти на настанот беа Моника Зајкова, координаторка на Клубот за младински прашања и политики во Собранието, Стефан Андоновски, дополнителен заменик министер во МИОА и Бојан Кордалов, комуниколог и претседател на ИДУЕП. Дигитализацијата е еден од процесите за справување со корупцијата и со денешната дебата се покажува дека приоритетот на граѓаните, а особено прашањата кои се важни за младите…

Покана за учество во дебата на ИДУЕП насловена „Digi Youth Dialogue“

Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) има чест да ве покани на онлајн дебатата „Digi Youth Dialogue“ која ќе се одржи утре (11.04.2024) со почеток во 12 часот , а на која говорници ќе бидат: Моника Зајкова, координаторка на Клубот за младински прашања и политики во Собранието, Стефан Андоновски, дополнителен заменик министер во МИОА и Бојан Кордалов, комуниколог и претседател на ИДУЕП. Целта на оваа дебата е поттикнување на општествен дијалог и поддршка на процесот на дигитализација како и дополнително вмрежување помеѓу младите, младинските граѓански организации и општествените…

ИДУЕП дебата: Клубот на млади пратеници да прерасне во собраниска комисија која формално ќе може да ги застапува младите и младинските политики

Клубот за младински прашања и политики во Собранието треба да прерасне во формална комисија која ќе може поефикасно и поактивно да ги застапува младите и нивните политики во законодавниот дом – ова е заклучокот од дебатата во организација на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи на која учествуваа повеќе младински организации и дел од младите пратеници од повеќе политички партии. На настанот беше презентиран Документот за идно дејствување на Клубот млади пратеници кој е изготвен од страна на ИДУЕП и Фондацијата „Фридрих Науман“ со цел предлог конкретни активности и…

Општествените чинители ја препознаваат потребата од аргументирана дебата за дигитализација на образованието

Воведувањето на дигитални алатки во образованието и понатаму останува многу сериозна тема во македонското општество, која одлучува за иднината на денешните генерации ученици и студенти, но и за перспективите на целата земја. Од овие причини, како врвен приоритет мора да остане инклузивната и демократска, односно дебатата базирана на различни аргументи, мислења и ставови помеѓу сите образовни и воопшто општествено-политички чинители. Независно дали и каква одлука финално ќе биде донесена за осовременувањето на образованието, дигитализацијата е процес кој треба да биде долгорочен, да обединува, а секоја одлука за осовременување на воспитно-образовниот…