„МЛАДИ ПРОТИВ ОМРАЗАТА“ – Отворен повик за креативно изразување

Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) во соработка со Министерството за труд и социјална политика, со поддршка од страна на Проектот за борба против омразата и нетолеранцијата од заедничката програма на Европската Унија и Совет на Европа „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција“ распишува:   Отворен повик за креативно изразување на тема: „МЛАДИ ПРОТИВ ОМРАЗАТА“   Кој има право на учество: млади лица на возраст помеѓу 15 и 35 години Со што може да учествувате: фотографија/и, видео/а, цртеж/и, поезија, проза, слики, краткометражни аматерски филмови, рилс и други…

Потребни ни се активни млади кои ќе учествуваат во градењето на еднакво и успешно општество за секого – Караванот „Остави трага“ во Гостивар

Паркот кај општинската зграда во Гостивар беше главното собиралиште каде се случи спојот меѓу уметноста, дебатата и музиката вткаен во рамките на мултимедијалниот караван „Остави трага“. Ова беше шестиот од низата на јавни настани за подигање на јавната свест помеѓу младите луѓе, кој на едно место ги обедини преставничките и претставниците на локалната и централната власт, меѓународните претставници, како и граѓанскиот и бизнис секторот, но и многу млади луѓе кои со практичен и личен пример ги повикаа своите врсници и младите генерации да бидат поактивни и повеќе вклучени со свои…

Караванот „Остави трага“ денес во Гостивар

Караванот „Остави трага“, кој има за цел да поттикне младинска активација, но и да пренесе пораки на еднаквост и толеранција низ целата земја, продолжува со шестиот од серијата на настани за подигање на јавната свест, кој ќе се одржи во Гостивар на 6.9.2023 година со почеток во 18:30 часот во паркот до општинската зграда во Гостивар. Во рамки на настанот ќе се реализира и панел дискусија под името „Еднаква, своја, успешна“ на која учество ќе земат: Јованка Тренчевска, министерка за труд и социјална политика Каја Шукова, министерка за животна средина…

Караванот „Остави трага“ денес во Охрид – Регионална акција за поттикнување на младинското учество и градење општество без омраза

Караванот „Остави трага“, кој има за цел да поттикне младинска активација, но и да пренесе пораки на еднаквост и толеранција низ целата земја, продолжува со четвртиот од серијата на настани за подигање на јавната свест, кој ќе се одржи во Охрид на 19.8.2023 година со почеток во 19 часот во паркот кај Центарот за култура „Григор Прличев“. Во рамки на настанот ќе се реализира и панел дискусија под името „Еднаква, своја, успешна“ на која учество ќе земат: Јованка Тренчевска, министерка за труд и социјална политика Славјанка Петровска, министерка за одбрана…

Караванот „Остави трага“ испрати порака од Дојран: Заедно за поголемо младинско учество и еднакво општество“

Дојран беше главното место каде викендов се одржа третиот од серијата јавни настани за подигање на јавната свест помеѓу младите луѓе, а кој е насловен „Дојди и раскажи ја својата приказна – Остави трага“. Целта беше да се подигне јавната свест во локалната заедница, особено меѓу младите луѓе и потребата за создавање на вистинско еднакво и различно општество. Културата, уметноста и дебатата беа во средиштето на овој настан каде беа раскажани многу инспиративни и успешни приказни, но и примери за борба против стереотипите, дискриминацијата и говорот на омраза пред жителите…

Караванот „Остави трага“ во Дојран – Заедно за младинска активација и еднакво општество

Караванот „Остави трага“, кој има за цел да ги мотивира младите, но и да пренесе пораки на еднаквост и толеранција низ целата земја, продолжува со третиот од серијата на настани за подигање на јавната свест, кој ќе се одржи во Дојран на 22.7.2023 година со почеток во 19:30 часот во паркот кај Општината („Кај јаворите“). Во рамки на настанот ќе се реализира и панел дискусија под името „Еднаква, своја, успешна!“ на која учество ќе земат: Јованка Тренчевска, министерка за труд и социјална политика Фатмир Битиќи, заменик претседател на Владата Н.Е.…

Младите знаат дека еднаквоста и нивниот општествен ангажман се важни – Караванот „Остави трага“ испрати порака од Битола

Вториот од серијата јавни настани за подигање на јавната свест која е насловена „Дојди и раскажи ја својата приказна – Остави трага“ се одржа во Битола во организација на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи во соработка со Министерството за труд и социјална политика и со поддршка на проектот за борба против омразата и нетолеранцијата од заедничката програма на Европската Унија и Совет на Европа „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција“. Место на одржување беше платото пред Офицерскиот дом во Битола каде се споија уметноста, културата и дебатата…

Караванот „Остави трага“ гостува во Битола со цел подигање на свеста помеѓу младите за еднакво општество и нивна активација

Караванот „Остави трага“ продолжува со вториот од серијата на настани, кој ќе се одржи во Битола на 11.7.2023 година со почеток во 19 часот на платото пред Офицерскиот дом. Во рамки на настанот ќе се реализира и панел дискусија под името „Еднаква, своја, успешна“ на која учество ќе земат: Јованка Тренчевска, министерка за труд и социјална политика Бисера Костадиновска Стојчевска, министерка за култура Ангелина Станојоска, професорка на УКЛО Битола Маја Атанасовска, женска трка “Биди своја” Мартин Ангелов, сопственик на кафуле „Улаф“ Дарко Беровски, дигитална платформа „Спознавање“ Марија Андреева, проектнa раководителка…

Со мултимедијален настан означен почетокот на „Остави трага“

Во знак на отпочнување на серија на настани под името „Остави трага“ која се однесува на млади лица, а ја спроведува Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи заедно со Министерството за труд и социјална политика и со поддршка на проектот за борба против омразата и нетолеранцијата од заедничката програма на Европската Унија и Совет на Европа, „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција“ се одржа мултимедијален настан под името „Дојди раскажи ја својата приказна – Остави трага“. Во рамките на настанот се реализираше  панел дискусија под името „Еднаква, своја,…

Мултимедијален настан во знак на отпочнување на серија на настани под името „Остави трага“

Во знак на отпочнување на серија на настани под името „Остави трага“ која се однесува на млади лица, а ќе ја спроведува Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи заедно со Министерството за труд и социјална политика и со поддршка на проектот за борба против омразата и нетолеранцијата од заедничката програма на Европската Унија и Совет на Европа, „Хоризонтален инструмент за Западен Балкан и Турција“ ќе се одржи мултимедијален настан во Паркот на франкофонијата во Скопје на 05.07.2023 година во 19.00 часот под името „Дојди ја раскажи ја својата приказна…