„Walk and Talk“ во Куманово и Свети Николе – Младите разговаа со експерти за ментално здравје за личната добросостојба

„Walk and Talk“ тимот се дружеше со младите од Куманово и Свети Николе – Преку прошетка и разновидни креативни активности нашите дискусии за ментално здравје и препораки за градење инклузивна култура во справување со предизвиците ги зајакна капацитетите на младите од овие градови и ги охрабри отворено да зборуваат на оваа тема секогаш кога имаат потреба. На крајот од настанот беа посадени и дрвца, а како поддршка на иницијативата „Боренка“ која се стреми да ја направи нашата држава позелена. Замислата на оваа иницијатива е настаните да се спроведуваат во 16…

„Walk and Talk“ во Куманово и Свети Николе

Почетокот на неделата го започнуваме во Куманово и Свети Николе каде ќе се организираат осмиот и деветтиот „Walk and Talk“ настани кои има за цел подигање на свеста и надминување на стигмата поврзана со менталното здравје помеѓу младата популација. Целта е да се охрабрат младите луѓе на возраст помеѓу 15-25 години отворено да разговараат за предизвиците за менталното здравје преку пристап заснован на активности прилагодени за оваа возраст. Според концептот на проектот за време на настаните предвидено е движење на учесничките и учесниците по претходно креирана мапа со 3 точки…

Општина Свети Николе со поддршка за Декларацијата на ИДУЕП за инклузивна дебата за осовременување на образованието

Градоначалникот Сашо Велковски во име на Општина Свети Николе даде поддршка на иницијативата на Институтот за добро управување и евро-атлантски перспективи (ИДУЕП) преточена во Декларацијата која има за цел да послужи како основа за водење на инклузивна и аргументирана дебата на тема осовременување и одржлива дигитализација на образованието. Кабинетот на претседателот на Републиката испрати одговор до ИДУЕП за оваа иницијатива на Институтот за добро управување и евро-атлантски перспективи. Во одговорот од Кабинетот на претседателот Пендаровски, меѓу другото, се истакнува дека претседателот внимателно ги следи случувањата поврзани со дигитализација на образованието…