Одржана обука за обучувачи за избори и изборни права со фокус на организации за права на жените и помалите заедници

Во периодот од 9 до 11 мај 2023 година во Скопје беше одржана тридневна обука за обучувачи за избори и изборни права, наменета за над 12 претставнички и претставници на граѓанскиот сектор, односно организации кои примарно ја фокусираат својата дејност на родовата еднаквост и поддршка за немнозинските заедници. Земајќи предвид дека во демократијата е важно сите да можат да го остварат своето право на глас, Мисијата на ОБСЕ ја поддржа Државната изборна комисија (ДИК) во напорите за зголемување на капацитетите за обука на граѓанските организации кои работат во областа на…

Одржана обука за обучувачи за избори и изборни права

Во периодот од 23 до 25 ноември 2022 година во Скопје беше одржана тридневна обука за обучувачи за избори и изборни права, наменета за над 20 претставнички и претставници на граѓанскиот сектор, односно организации кои примарно ја фокусираат својата дејност на младите и лицата со попреченост. За таа цел, Мисијата на ОБСЕ ја поддржа Државната изборна комисија (ДИК) да обучи лица со попреченост и претставници на младински организации за да им помогне подобро ги користат своите избирачки права и да ги охрабрат да излезат и да гласаат. Обуката ја организираше…