Раководството на Националниот младински форум на Бугарија во работна посета на Скопје – Споделени позитивни македонски практики во делот на младинските политики

На 20 и 21 декември 2023 година, во организација на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) и Фондацијата за слобода „Фридрих Науман“ – регионална канцеларија за Источна и Југоисточна Европа (ИЈИЕ) се одржа тематска работна посета во сферите на презентација на успешни македонски примери во спроведување на младински политики и конкретни иницијативи и соработки кои младински организации и млади ги спроведуваат со институции од земјава. Целта на дводневната посета беше директно запознавање на Националниот младински форум (НМФ) со најдобрите практики во сферата на поддршката за млади и млади,…

Студентските теми е потребно да бидат повеќе застапени во јавниот дискурс – Одржани обуки за јавен настап за претставници на УСС УКИМ

На 21 декември 2023 година во просториите на Студентскиот културен центар во Скопје беа одржани две последователни обуки за јавен настап и комуникација со јавноста наменети за претстедателките и претстедателите на факултетските студентски собранија при УКИМ, претседателот и членовите на Универзитетскотот студентско собрание при УКИМ, како и студентската правобранителка при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Целта на обуките е подигање на нивото на знаења и вештини во делот на односите со јавноста и комуникацијата со медиумите, како и стекнување на вештини за поголемо јавно застапување на теми важни за студентите.…

Заклучоци од јавната дебата во Собранието на тема дигитализација во високото образование (МК и АЛ)

На 20 Декември 2023 година во Собранието се одржа јавна дебата на тема „Дигитализацијата во високообразовните институциите“ во организација на Клубот за младински прашања и политики и членките на Иницијативата #DigiU. Повеќе информации за оваа јавна дебата се достапни ТУКА Ова се заклучоците од јавната расправа: 6 препораки за дигитализирање на државните универзитети со цел да се олеснат административните услуги за студентите. Këto janë konkluzionet nga debati publik #DigiU në kuvend që u realizua muajin e kaluar. 6 rekomandime për të digjitalizuar Universitetet shtetërore me qëllim lehtësimin e shërbimeve studentore.

Собраниска дебата: Законски измени, но и вистинска волја за брза и ефикасна дигитализација на универзитетите

Дигитализацијата во високообразовните институциите денеска беше тема на јавната дебата што ја организираа Клубот за младински прашања и политики на Собранието, во соработка со Иницијативата #DigiU во рамки на која учествува и Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП). На оваа дебата и претходеше дводневен Диги образовен хакатон на кој учество земаа претставници на универзитетските собранија, професори и пратеници од различни пратенички групи во Собранието, а беше во организација на ИДУЕП и Фондацијата за слобода „Фридрих Науман“. Координаторката на Клубот за младински прашања и политики при Собранието, пратеничката Моника…

Конкретни предлози за воведување или подобрување на е-услугите и е-наставата на универзитетите – Заврши Digi Edu хакатонот во организација на ИДУЕП и ФНФ

Со конкретни студентски предлози за брза и одржлива дигитализација во високото образование кои ставаат фокус на е-наставата и е-услугите на универзитетите во земјава бе комплетирани заклучоците од дводневниот „Диги образованиот хакатон“ кој се одржа на 18 и 19.12.2023 година во просториите на „Млади Хаб“ во Скопје, а во рамките на кој студенти претставници на различни универзитетски студентски собранија изнаоѓа конкретни решенија за спроведување на брза и одржлива дигитализација во високото образование. Ментори на целиот процес беа пратеничките Моника Зајкова и Марија Петрушевска, претставници на Клубот за младински прашања и политики…

#DigiU јавна дебата во Собранието „Неопходни законски измени за брза и ефикасна дигитализација во високото образование“

Имаме чест да ве поканиме да ја проследите јавната дебата „Неопходни законски измени за брза и ефикасна дигитализација во високото образование“ која ќе се оддржи утре,20-ти декември 2023 година со почеток во 12:00 часот во Уставна Сала во Собранието. Оваа јавна дебата ја организира Клубот за младински прашања и политики при Собранието во соработка со платформата за дигитализација на државните универзитети #DigiU и има за цел адресирање на конкретни законски измени кои ќе понудат решенија за актуелните предизвици и проблеми поврзани со нецелосната имплементација на дигитализацијата во високото образование. Покана…

Digi Edu Hackathon со цел изнаоѓање на решенија за брза и одржлива дигитализација во високото образование

Денес, 18.12.2023 година започнува „Диги образованиот хакатон“ на кој студенти претставници на различни универзитетски студентски собранија ќе изнаоѓаат конкретни решенија за спроведување на брза и одржлива дигитализација во високото образование. Целта на Хакатонот е заедничка работа и дружење помеѓу претставниците и претставничките на универзитетските студентски собранија кои во текот на двата дена ќе работат на конкретни идеи за примена на дигитална трансформација на универзитетите. Тие, своите идеи, заедно со пратеници, професори и претставниците на граѓанските организации ќе ги обликуваат во форма на финални заклучоци и предлози за законски измени кои…

Дигитална трансформација на универзитетите носи предност за секого – Остварени консултативни средби на дел од државните универзитети

Во рамки на иницијативата за организирање на „Диги образованиот хакатон“ од страна на ФНФ и ИДУЕП, а на кој студенти претставници на различни универзитетски студентски собранија ќе изнаоѓаат конкретни решенија за спроведување на брза и одржлива дигитализација во високото образование се одржаа низа на консултативни средби со претставнички и претставници на дел од универзитетските студентски собранија и дел од ректорските управи на државните универзитети. Претставници на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи: Бојан Кордалов, комуниколог и претстедател на ИДУЕП и Шевал Зиза, студентски координатор во рамки на оваа проектна…

Градиме тимски дух отворено разговарајќи со младите за важноста на менталното здравје – Караванот „Walk and Talk“ во Виница и Блатец

Со младите од Виница и Блатец градевме тимски дух, отворено дискутиравме и промовиравме разбирање и препознавање на важноста на менталното здравје и пружањето активна поддршка на поединците кои се соочуваат со ваков вид предизвици. „Walk & Talk“ караванот продолжува да шири позитивна енергија и да поттикнува креативни облици на физичка активност. Замислата на оваа иницијатива е настаните да се спроведуваат како рути за заедничко пешачење со цел да се промовира физичката активност и придобивките од активностите на отворено за менталната добросостојба. Пешачењето го смирува умот, го подобрува расположението, го намалува…

Кордалов за „Имам нешто да ти кажам“: Да ставиме конечно фокус на потребите на луѓето, а не на партиите

Во 10тата епизода на поткастот „Имам нешто да ти кажам“, гостин на Јован Цветкоски му беше Бојан Кордалов, комуниколог и претседател на Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП). Кордалов, наведувајќи ги приоритети во работата на ИДУЕП, смета дека е потребно да се стави фокус во јавната комуникација на теми кои се реално важни за граѓаните, наместо на евидентната желба на партиите за останување или доаѓање на власт на централно или локално ниво. „ИДУЕП е основана во 2009 година, а си имаме поставено 3 клучни приоритети. Првиот е доброто…